Efectele in fotografiile de nunta, un plus din partea fotografului
Compozitia ar trebui sa fie o constanta de preocupare, fiind o coalitie simultana, o coordonare organica a elementelor vizuale.
(Henri Cartier-Bresson)
Postprocesarea fotografiilor, sau altfel spus, editarea foto, genereaza de mult timp foarte multe controverse. Pentru unii, in special pentru artistii si fotografii profesionisti, reprezinta grija pentru fotografiile lor, grija pentru ce material expui si predai, si, mai ales, reprezinta o modalitate prin care poti sa-ti exprimi creativitatea. Pentru altii, a edita o fotografie insemna a-ti ascunde greselile, a incerca sa imbunatatesti un rezultat care nu poate fi bun decat prin astfel de metode.
Din punctul nostru de vedere, primii au dreptate si nici nu putea fi altfel din moment ce, la randul nostru, ne place sa ne consideram fotografi profesionisti. Editarea foto nu presupune doar corectii aplicate luminozitatii, contrastului, balansului de alb, saturatiei culorilor sau a decupajului. Inseamna si aplicarea unor filtre, unor efecte, ce permit o altfel de exprimare artistica, subiectul si mesajul ramanand acelasi.
Este adevarat ca fotografiile postprocesate pot parea sa nu mai semene deloc cu realitatea. Dar ne intrebam, care realitate? Acum un secol erau doar sepia, acum cateva decenii doar alb negru, tabloul bunicii de pe perete e vignetat, fotografiile color din anii ’90 acum sunt pale.
De ce sa nu profitam de puterea digitala a zilei de azi si sa aducem aura de mister a trecutului in fotografia actuala si sa intelegem ca fotografia este mult mai mult decat o imagine!
Bokeh
Este un efect care poate fi realizat direct din aparatul de fotografiat, nefiind nevoie de prea multa munca de postprocesare. Scopul folosirii acestui efect este o separare accentuata a obiectului fotografiat de fundal, care astfel se dilueaza si importanta majora se muta catre obiectul fotografiat. Efectul consta in blurarea fundalului cat mai mult pana la diluarea excesiva a contururilor obiectelor care compun fundalul
Panning
Fratele ”Bokeh”-ului are aceleasi caracteristici si scop, insa tehnica de executie este diferita datorita faptului ca este necesar un obiect in miscare. Astfel obiectul este clar si ramane evidentiat, pe cand fundalul este blurat si cu efecte care induc ideea de miscare.
Folosim acest efect in fotografia de nunta atunci cand filmam limuzina mirilor in mers, la unele momente de la biserica si mai ales la restaurant, cand miscarile sunt rapide si se preteaza acestui tip de fotografie.
Fotografia in alb-negru
Fotografia color a devenit accesibila pe scara larga abia in anii ’80, fotografia alb-negru fiind pana atunci singura forma de exprimare a creativitatii unui fotograf pasionat sau profesionist. Aparitia laboratoarelor fotografice si mai tarziu a aparatelor foto digitale compacte si a DSLR-urilor, a determinat incetul cu incetul, pierderea interesului pentru fotografia alb-negru, aceasta ramanand doar ca un efect aplicat fotografiei color.
In zilele noastre, alb-negrul (BW) este privit de catre artistii fotografi ca un mod de exprimare, ca o stare de spirit. Insa, conversia din color in BW, trebuie facuta in cunostinta de cauza nu dupa ureche, haotic sau aplicand doar default-uri din aparat. Senzorul aparatului are limitari fizice destul de mari fata de un film, efectul de alb-negru trebuind astfel a fi aplicat prin desaturarea fotografiei color in programul profesional de editare foto, obtinand in acest mod contrastul si nuantele de gri dorite.
Fotografia in Sepia
Stilul vintage, fotografia ingalbenita de timp, istorie, romantism, mister, ce poate fi mai frumos decat o sageata trasa in zilele noastre dintr-un un arc peste timp! Dupa alb-negru, este poate cel mai des efect fotografic folosit pentru a exprima artistic, intr-o fotografie, o stare de spirit. Privind o fotografie in sepia parca te vezi deschizand cufarul cu amintiri al bunicilor uitat intr-un colt prafuit al podului.
Vignetarea
Efectul de vignetare este folosit atunci cand doresti accentuarea subiectului. Astfel separarea acestuia de fundal se face coloristic. Subiectul este mai luminos, in culori vii, clar, pe cand fundalul in care se integreaza este diferit ca luminozitate, mai neclar in culori mai putin saturate. Vignetarea se poate face intunecand fundalul sau din contra, crescand luminozitatea fundalului.
De asemenea vigetarea se poate face pastrand proportiile fotografiei, adica in mod egal in toate colturile sau in mod inegal, efectul aplicandu-se dupa inspiratia editorului. Efectul de vignetare poate folosi orice culoare, dar in majoritatea cazurilor vignetarea se face folosind culoarea negru sau alb.
Nashville
Efectul Nashville poate fi considerat a fi un efect retro. Prin aplicarea lui se editorul incearca transpunerea intr-un alt timp al evenimentului prezent. Desigur ca trecutul este un reper al acestei trasnpuneri, dar prin folosirea diferitelor tehnici de editare foto se poate crea un ambinet futuristic, care poate transpune mirii intr-un timp viitor. Tehnca de baza a acestui efect este saturarea culorilor si folosirea altor culori pentru separarea tonurilor (split toning).
Vintage
Apropiat de efectul Nashville ca tehnica de lucru, ”Vintage” are forme mai variante si mai spectaculoase. Scopul folosirii acestuia este intoarcerea in trecut, intr-o lume a nostalgiei trecutului. Rezultatele acestui efect sunt diferite de la editor la editor, insa exista linii generale in care se pot incadra. Predominant in acest efect este accentuarea unei anumite game de culori si desaturarea altora. O folosim in cadre naturale dar mai ales in cadre indoor si pline de recuzita ”vintage”.
Selective Color
Controversat in lumea fotografilor, ”Culori selective” este folosit pentru a evidentia un obiect intr-o compozitie cu mai multe obiecte. De obicei se face desaturand fundalul si pastrand obiectul in culorile lui originale. Rezultatele pot fi multiple si de un efect artistic deosebit. Este pretabil in fotografia de nunta atunci cand vrei sa subliniezi un buchet al miresei extrem de variat coloristic sau cand vrei sa separi mirii de un fundal mai putin spectaculos etc. In general folosim acest filtru cand vrei sa subliniem obiecte decat persoane.
HDR ( High Dinamic Range )
Efect folosit din ce in ce mai des in fotografia de nunta, Efectul HDR aduce o contributie majora partii artistice a fotografiei atunci cand ambientul in care sunt integrati mirii este de o spectaculozitate mare si mai ales cand este plin de culori diverse si parti din fotografie cu luminozitate diferita. Efectul imbunatateste ”sharpness”-ul fotografiei, luminozitatea si mai ales explozia de culoare.
Panorama
Nu poate fi numit neaparat un efect, ci mai degraba o tehnica. O folosim mai ales cand dorim sa subliniem ambientul in care se integreaza mirii, mai ales cand obiectele sunt diverse si asezate in planuri diferite. Efectul este deosebit si imbunatateste fotografia in sensul ca se poate tipari in formate mai mare si chiar folosite ca tablou expozitional.
Continutul acestui website este protejat de legea drepturilor de autor si nu poate fi preluat pe alte site-uri, partial sau integral, decat cu mentionarea sursei si respectand termenii licentei. Intreg materialul (grafica, foto, video, text) realizat de Spot Multimedia este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .