Am primit fotografiile de la nunta sau botez, cum le vizionam corect?
Exista intotdeauna doua persoane in fiecare poza: fotograful şi privitorul (Ansel Adams)
Vine momentul indelung asteptat cand primiti telefonul care confirma ca sunt gata fotografiile de la nunta sau botez. Cu Blu-ray-urile, hard-disk-ul si Photobook-ul in brate, ajungeti intr-un suflu acasa, strangeti familia, prietenii, copii, deschideti desktopul, laptopul sau televizorul si cu respiratia taiata dati “play”!
Si incep astfel sa se deruleze in fata ochilor toate emotiile, trairile si momentele magice din ziua respectiva…dar… soc si stupoare! Culorile nu sunt naturale, fetelele sunt ori portocalii ori vinetii, cerul nu este albastru este alb…de rochia de mireasa sau de hainutele copilului nu mai vorbesc…
Primul impuls este sa puneti mana pe telefon si sa sunati fotograful, avand in minte foarte multe moduri de a-l strange de gat… Sunati-l doar daca fotografiile din Photobook arata la fel de rau ca cele de pe ecran. Daca nu, inseamna ca problema este la dumneavoastra si este absolut normala si binecunoscuta. De se se intampla asta? Hai sa vedem impreuna cateva cauze…
Setari profiluri personalizate neadecvate
Fiecare monitor, fiecare televizor, contine setarile dumneavoastra personalizate pentru culoare, contrast, luminozitate si temperatura. Si este foarte normal sa fie asa, gusturile personale nu se discuta, numai ca, nu au nicio legatura cu naturalul si cu conditiile optime pentru vizionarea fotografiilor.
Fotografiile au nevoie de un profil de culoare al ecranului si de o iluminare de calitate pentru a fi vazute bine. Mediile intunecoase sau lumina excesiva afecteaza negativ experienta vizionarii lor. De asemenea, lumina ar trebui sa fie calibrata in privinta temperaturii de culoare, cel mai bine ca o lumina de zi, 5.500-6.000 K.
Necalibrarea pentru profil fotografic
Cu exceptia situatiei in care cineva din familie se ocupa de editare profesionala foto si a calibrat corect dispozitivele, niciun desktop sau laptop home user nu este calibrat foto ci are un profil RGB general sau mai rau este calibrat pentru jocuri. Televizoarele nu au capacitatea de a fi calibrate, se pot schimba doar profilele din setari.
Pentru editare profesionala foto se folosesc monitoare calibrate cu dispozitive speciale si cu tehnologie IPS (In Pane Switching este un sistem diferit de aliniere a cristalelor lichide pentru a obtine o reproducere semnificativ mai precisa a culorilor si unghiuri de vizualizare).
Display-uri avand una din culori dominante
Desi tehnologia a evoluat enorm mai ales in acuratetea afisarii culorilor, in functie de firma producatoare si de display-ul folosit (LCD, LCD-LED, Plasma), se intampla ca televizoarele sa aiba una din cele trei culori (RGB – rosu, verde, albastru) ca dominanta, cu toate ca de multe ori acest lucru nu este perceput decat daca sunt doua trei televizoare in casa, sau daca vedeti cate zece aliniate in supermarketuri.
Acest lucru se poate intampla atat din setarile personalizate dar si din fabricatie. Cum am mai spus, monitoarele, spre deosebire de TV pot fi calibrate. Daca aveti mai multe televizoare in casa, puneti fotografiile pe toate si vedeti diferentele.
Prelucrarea aspectelor tehnice si artistice
Din punctul nostru de vedere, editarea foto a fisierelor RAW se face la cel mai inalt nivel de profesionalism pe monitoare calibrate special pentru asta. Se prelucreaza din punct de vedere tehnic: balansul de alb, expunerea, paleta de culori, luminozitatea, contrastul, iar din punct de vedere estetic decupajul, compozitia, abordarea subiectului si motivatia cadrului.
Va ganditi la fisierele RAW ca la vechile negative de film care trebuiau developate si expuse pe hartie fotografica, urmand o serie de procedee tehnice bine stapanite de un fotograf profesionist, procedee care lasau loc si creativitatii.
Ca si o concluzie la ``Cum vedem fotografiile``
Deci… cum ramane, cine e de vina daca nu puteti vedea fotografiile asa cum sunt ele de fapt? Raspunsul este: dispozitivele de afisare. Incercati pe cat este posibil si in functie de cunostintele dumneavoastra in domeniu sa calibrati monitoarele si sa aduceti setarile televizoarelor la un profil cat mai aproape de natural din punct de vedere al culorilor, al temperaturii de culoare, al contrastului si al luminozitatii.
Daca aveti mai multe dispozitive (televizoare, monitoare, tablete cu diagonala mare), vizionati fotografiile pe toate acestea, comparatie avand fotografiile din Photobook.
Retineti ca, fotografiile si videoclipurile pe Stick-uri USB si HDD-uri conectate direct la Smart TV se pot vedea cu totul altfel (mult mai prost: contrast si luminozitate foarte puternice, culori diferite, granulatie mare) din cauza soft-ului de prelucrare al smart-tv-ului. Recomandarea este sa conectati PC-ul sau laptopul la portul HDMI al smart-tv-ului prin cablu HDMI de calitate.
Cele mai aproape de realitate sunt LED TV-urile. dintre ele detasandu-se LG. Cele mai departe de realitate sunt ecranele de laptop de orice firma. Idealul este reprezentat de monitorul cu tehnologie IPS si profil PHOTO.
Continutul acestui website este protejat de legea drepturilor de autor si nu poate fi preluat pe alte site-uri, partial sau integral, decat cu mentionarea sursei si respectand termenii licentei. Intreg materialul (grafica, foto, video, text) realizat de Spot Multimedia este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .